Överlevnadsbok för sensitivt begåvade

Drunkna inte i dina känslor : en överlevnadsbok för sensitivt begåvade

Nämen, nu överreagerar du väl! Är du van vi den kommentaren? I så fall kanske du tillhör de högkänsligas skara.

Läs då gärna boken – Drunkna inte i dina känslor av Maggan Hägglund & Doris Dahlin, som ger dig överlevnadstips.

Vad är då en högkänslig person?


Jo, högkänsliga personer har ett nervsystem som är känsligare än hos
genomsnittsmänniskan. Hjärnan fungerar också lite annorlunda. Det gör att högkänsliga lägger märke till mer, tar in mer intryck och bearbetar dem djupare. Det gör att de behöver mer tid och energi för att smälta intryck. Stökiga situationer och höga stimulansnivåer kan göra att högkänsliga behöver dra sig undan för att få vila.

Men det innebär inte att alla högkänsliga är blyga och introverta. Även om det är lätt att tolka eftertänksamheten som blyghet.

Nej, Elaine Aron hävdar att åtminstone en tredjedel av högkänsliga personer är utåtriktade.
– Det gör folk förvirrade. Att man ena stunden kan vara stark och den andra skör, säger Maggan Hägglund som vet vad de vill säga att ena dagen stå på barrikaden och nästa ligga som en våt fläck under en grå sten i skogen.

Tillsammans med Doris Dahlin har hon myntat begreppet starkskör, och med det menar de: Stark-men-extra-känslig-för-intryck-både-inifrån-och-utifrån.

Maggan Hägglunds tips:

* Starksköra personer måste ha marginaler i livet. Eftersom de tar in mer intryck och känner intensivare måste de ha generöst med återhämtningstid. Se till att inte inteckna hela kalendern.

* Satsa på lagom mycket aktiviteter.

* Varva ner innan sömn. Stäng av telefonen och datorn minst en timme innan du ska sova.

* Har du svårt att hejda gråten men vill göra det, fäst blicken på närmaste fyrkant, till exempel en dörr eller ett fönster. Flytta blicken från övre vänstra hörnet, till nästa hörn och nästa.

Då vet Ni alla lite hur jag kan vara / eller är.. För jag känner igen mig i allt detta. bra boka som hjälpt mig förstå lite om mig själv.

Kramar Elisabeth

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

Login

Lost your password?